Sambo som ska gifta sig- särkullbarnen?

*Sambo som ska gifta sig- särkullbarnen? *

Jag och min sambo planerar att viga oss till sommaren. Vi har funderat fram och tillbaka och jag skulle vilja veta vilka för- och nackdelar som finns.

Jag har lite funderingar om detta; jag har två stycken barn från tidigare äktenskap och vi har ett gemensamt barn. Vad är det som gäller om någon av oss dör? Vi bor i ett hus som är belånat, kanske mer än vad vi får ut. Vi har en bil som jag använder till och från jobbet. Vi har inga större besparingar. Vi har inga papper alls skrivna om någonting. Blir det någon skillnad av att vara vigda mot att vara sambo när det gäller särkullbarn?

Tack för svar.

Sign: Snart fru X

*Svar: *

Det blir en annan situation om ni gifter er. Det är ganska många juridiska regler som träder in. En del gäller ekonomin under äktenskapet och en del gäller vad som händer om en av er avlider. En regel som gäller ekonomin är den om att man har så kallad giftorätt i den andres egendom. Den innebär att om din man avlider så erhåller du hälften av era tillgångar på grund av att ni ar gifta. Sedan kan ni skriva ett testamente att hans barn bara skall erhålla sin laglott vilket innebär att de bara får hälften av det som de annars skulle ha haft. Ni kan också ha ett äktenskaps-förord som gör din egendom till enskild egendom på det sättet behåller du maximalt av era tillgångar om din man avlider före dig. För att genomföra det jag föreslagit behöver ni ta hjälp av en advokat. Be om en uppgift vad det kommer att kosta innan ni ger advokaten uppdraget.