Tillgångar utomlands- bouppteckning. arv

Tillgångar utomlands

Min pappa dog hösten 2015 och bouppteckningen är klar sedan länge. Pappa var från Estland och när Estland blev fritt 1989 fick pappa en bit mark med skog som tidigare tillhört hans föräldrar. Han har i alla år betalt skatt för denna till Estland. Jag har fått brev ifrån Estland, där det står att för att ärva ska man först vända sig till advokat i Sverige och sedan till en advokat i Estland. Min syster och jag kan inte tala estniska, varför det är mycket svårt för oss att kommunicera. Vi vet inte vad marken är värd. Det blir kanske dyrt med alla advokatkostnader så det är kanske bäst att inte göra något alls? Vad tycker du? Finns det någon svensk myndighet som kan hjälpa oss med detta? Vad jag vet har det inte tagits upp i deklarationen i Sverige eftersom pappa betalade skatt för det i Estland.

Sign: Rådvilla systrar

*Svar: *

Det ar idag ganska vanligt att när någon avlider så äger den personen egendom i ett annat land. Detta beror förstås på att vi har haft en stor invandring till Sverige under många år nu.

Det ar uppenbart att det finns en tillgång i Estland som ni bör undersöka vad ni skall göra med. Min uppfattning är att det bästa ni kan göra är att kontakta en advokat i Sverige som har kontakt med en advokat i Estland. Ni kan söka på internet efter en sådan advokat . Den svenske advokaten kan sedan undersöka vad marken kan vara värd. Då ni inte verkar vara intresserade av den kan den säljas och då får ni pengar att betala advokat kostnaderna och förhoppningsvis blir det en slant över till er också.