Olycka- arv - dödsbo - testamente

*Olycka- arv – dödsbo *

Jag har hamnat i en svår situation genom att min före detta svärson omkom i en motorcykelolycka i våras. Han efterlämnade två barn, 8 och 10 år gamla, Nu har hans f d fru, d v s min dotter, och den avlidnes släkt hamnat i dispyt med varandra om arvet. Visst är det väl barnen som ärver sin pappa? Nu är det så att barnens farföräldrar och faster och farbröder har varit i hans hus och plockat till sig allt de ville ha utan att fråga. Fastern har även tagit en häst med föl ifrån barnen som nu är väldigt ledsna. Min dotter, barnens mor, är också mycket ledsen för det här och orkar inte mycket mer. Hon har anlitat en advokat men han gör inget för att hjälpa dem. Vad ska vi göra för att få rätsida på det här?

Sign: Mormor

*Svar: *

Jag förstår det som att din dotter är skild och att hon har två barn med mannen som hon var gift med och att mannen nu avlidit i en trafikolycka. Eftersom mannen hade tillgångar skall det göras en bouppteckning och ett arvskifte där tillgångarna fördelas. Om han inte hade skrivit något testamente sa ärver hans barn allt.

Mamman är företrädare för barnen eftersom de är minderåriga. Andra släktingar har inget med dödsboet att göra. Det är märkligt att de har kunnat komma hem till honom och hämta saker på det sätt som du berättar har skett. För att reda ut det hela bör mamman, för barnens räkning, vända sig till domstol och begära att domstolen utser en boutredningsman. Denna har då till uppgift att reda ut och fördela egendomen i dödsboet. För det fall att det kan konstateras att saker har tagits från hans hem skall dessa saker återlämnas. När det galler hästarna är det förstås inte rätt att släktingarna bestämmer over dem. Det är inte deras egendom.