*Faderskap *

Jag är gift sedan 25 år tillbaka och har fyra nu vuxna barn tillsammans med min fru. Jag har under flera år misstänkt att min yngste son inte är min. Under tiden min fru var gravid med honom var vi inne i en känslomässigt turbulent period och vi hade båda förhållanden bredvid. Dock beslöt vi när min fru blev gravid med yngsta sonen att fortsätta vara gifta och leva tillsammans. Men misstanken gnager och nu undrar jag om det finns ett sätt att avgöra om jag är far till honom, utan att han eller mamman får reda på det?

*Låtsaspappa? *

*Svar *

Den situation som du befinner dig i är mycket vanligare än du anar. Inte desto mindre kan jag förstå att det känns lite märkligt att inte vara säker men någon juridisk möjlighet att få reda på ett faderskap utan barnets vetskap finns inte. Detta beror på att man fastställer faderskap i första hand utifrån en blodanalys. Denna innebär att man gör en jämförelse mellan pappans och barnets blod.

En helt annan sida av saken är att du faktiskt varit ”pappa” till pojken i alla år och frågan är vad du och han skulle vinna på att ta upp frågeställningen. Det kan leda till oanade konsekvenser för både honom och dig. Även för hans syskon kan detta riva upp mycket och risken finns att du förlorar mycket mer än du vinner på att utreda frågan om faderskapet. Bara det att ifrågasätta det gör att många gamla sår rivs upp. Du har ju också möjlighet att se om du känner dig lik eller olik pojken både till personlighet och utseende. Kanske kan det ge tillräckligt svar.