Skulder i äktenskap - hushållsskuld- skilsmässa

Skulder i äktenskap – hushållsskuld- skilsmässa

Läste härom månaden ditt svar att makar kan göra affärer utan den andres vetskap. Men är det verkligen så att makan kan sätta sig i skuld hur som helst och maken måste ta lån och jobba övertid för att betala och sedan må dåligt och veta att han inte kan betala? Jag har läst någon annanstans att makar inte är skyldiga att betala varandras skulder. Här gäller det min svärdotter som även lånat pengar av oss (sina svärföräldrar) utan att betala tillbaka. Själv får hon heller inte låna i bank för betalningsanmärkningar. Sign: Irriterad svärmor

Svar:

Ja det är så att vardera maken kan göra affärer utan att fråga den andre om lov. Det är på det sättet att man är en självständig person även om man är gift. I dessa tider vore det kanske konstigt annars. Tänk dig att du skulle fråga din man om allting du vill göra! Det är också så att makar inte är betalningsskyldiga för varandras lån. Vardera makan svarar för sina skulder. Din son behöver därför inte jobba extra för att tjäna pengar och betala skulder sin makas skulder och må dåligt. Det är ju trist att svärdottern inte kan betala tillbaka men ni kan kanske lösa det på något annat sätt. Jag vill också informera om att det är först i samband med en eventuell skilsmässa som makars skulder får betydelse när man skall genomföra den så kallade bodelningen. I bodelningen skall nämligen båda makarna få täckning för sina skulder av sin egendom innan något belopp skall utges till den andre. Det är på grund av detta som missuppfattningen om att man är skyldig att betala sin makas skulder kommer.

Arvsrätt- bröstarvingar- testamente

Arvsrätt- bröstarvingar- testamente

Jag har en granne på 79 år som just varit på sin svägerskas begravning. Vi har bott grannar länge och grannens make var alltså bror till svägerskan men han är inte heller längre i livet. Svägerskan var barnlös men hade fyra syskon varav endast ett är i livet. Nu undrar jag om grannen har rätt till arv efter svägerskan? Sign: Tacksam för svar

*Svar: *

Jag förstår att din granne är undrande i den uppkomna situationen. Det kan kanske är fråga om ett stort arv. Denna fråga hänger samman med den så kallade sekundo successionen i ärvdabalken. Denna innebär att den först avlidne makens arvingar skall äga rätt att få ut arvet efter den först avlidne. I det fall som du redogör för uppfattar jag situationen på så sätt att din grannes make är syster med den tidigare avlidne maken. Frågan är då om det finns något arv i den här situationen. Tyvärr gör det inte det. Det är bara din grannes make som har rätt till arv efter sin syster. Hans maka träder inte in i hans ställe. Hade grannens man levt hade han haft rätt att begära att få ut den del av arvet som hör till den först avlidnes sida. Eftersom det inte finns några bröstarvingar skall nästa led d v s föräldrarna ärva. Om din grannes make levt skulle hälften av arvet ha gått till honom. Vad som då skall beaktas är om boet har ökat i storlek på grund av den sist avlidnes åtgärder eller om denne bara förvaltat boet. Om det sistnämnda är fallet skall din granne erhålla hälften av boet.

Skulle det ha skett en förkovran får detta utredas. Det krävs i så fall att detta görs gällande av den sist avlidnes släktingar.

Konsumentköplagen

*Konsumentköplagen *

Jag köpte en mp3-spelare till min dotter i december ifjol. Det var på extrapris och en present hon skulle få när hon nu tog studenten i maj. Alltså hade den inte varit öppnad sedan den slogs in i samband med köpet. När min dotter fick mp3-spelaren blev hon glad. Men det visade sig att den inte fungerade. Jag gick därför tillbaka till affären, som vägrade att ta tillbaka varan. Först skyllde de på att den var utgången ur sortimentet, och därför hade man också haft extrapris på den. Samtidigt hävdade de att det gått för lång tid och att jag skulle ha kommit tillbaka tidigare. Men jag tycker absolut att de nu borde betala tillbaka pengarna. Vad gäller?

Sign: Besviken

Svar:

I ett fall som detta gäller Konsumentköplagen. Denna lag utgör ett skydd för konsumenten. Detta innebär bland annat att om en vara man köpt visar sig vara felaktig inom sex månader efter det att man mottagit den så förutsätts att den varit felaktig från början. Om man reklamerar varan efter 6 månader gäller inte detta utan då skall man själv visa att det varit fel på varan redan från början. Om det är fel på varan kan man kräva att felet lagas, att man skall få en ny vara, att priset skall sättas ned, att få ersättning för att själv reparera varan eller att häva köpet och få pengarna tillbaka. Man skall reklamera felet inom skälig tid efter det att man märkt eller borde ha märkt felet . Om man gör det inom två månader efter det att man märkt felet anses det vara inom skälig tid. Man har dock som längst tre år från det att man har tagit emot varan att reklamera. I ditt fall ligger du nära sexmånaders-gränsen. Detta innebär dock inte att det är för sent att reklamera men har mer än sex månader gått sen köpet kanske du måste visa att felet funnits från början.

Underhållsbidrag - underhållsstöd

*Underhållsbidrag – underhållsstöd *

Jag är en frånskild kvinna med två barn. Jag har hela vårdnaden om barnen och deras pappa betalar underhåll för dem. Han betalar enligt lägsta tariff, medan jag får lite mer från försäkringskassan. Men nu är problemet att de pengar jag får från försäkringskassan inte räcker. Jag skulle behöva mer för både kläder och fritidsaktiviteter kostar. Barnens pappa hjälper inte till med något av det. När jag för på tal att jag skulle behöva mer, vill han inte prata utan säger bara att jag får vad jag ska ha från Försäkringskassan. Att han har lägsta avgiften beror på att han är arbetslös, men jag vet att han jobbar svart och då tjänar bra med pengar. Det gjorde han redan när vi levde tillsammans. Vad kan jag göra för att få mer pengar?

Sign: Fattig och frånskild

*Svar: *

Det är alltid väldigt frustrerande när pengarna inte räcker till och särskilt när de inte räcker till barnens behov. Extra jobbigt blir det förstås när du vet att pappan har pengarna men ändå inte vill bidraga till sina egna barn. Detta är en inte helt ovanlig situation. Förmodligen tror pappan att du tänker använda pengarna till dina egna behov. Någon annan förklaring är svår att se. När det gäller juridiken är saken sådan att inkomster som inte är synliga d v s som man kallar ”svarta” inte beaktas vid en bedömning av vilken förmåga att betala pappan har. Den fråga som då blir aktuell är om du kan bevisa att han har större inkomster än han uppger. Detta är ofta mycket svårt. I domstolen står förstås ord mot ord. Men pappan kanske mjuknar om du begär rättslig prövning. Vid en rättslig prövning så ställs barnens behov mot pappans förmåga att betala. I domstolen får du uppge att du vet att han arbetar och har inkomster. För att driva denna fråga anser jag att du behöver hjälp av en jurist.

Fosterföräldrar- vårdnad - boende

Fosterföräldrar- vårdnad - boende

När får barn själva bestämma var de vill bo? Jag har en dotter som just fyllt tolv år och hon bor hos fosterföräldrar sedan ett par år tillbaka. Nu har hon pratat om att hon vill flytta hem till mig. Att hon bor i fosterhem har att göra med att jag hade problem tidigare och inte klarade av att ta hand om henne på ett bra sätt. Men nu har jag sedan ett år tillbaka rett upp mina problem och gift mig med en skötsam man som har två egna barn som han har vårdnaden om. Min dotter och jag längtar efter varandra och skulle vilja att hon flyttade ”hem” igen. Hur kan vi göra?

Sign: Borta bra men hemma bäst

*Svar: *

Jag antar att du kanske har hört att enligt bestämmelserna i lagen så får barnens egen vilja var de vill bo större och större betydelse ju äldre de blir. Dessa bestämmelser gäller i första hand barn och deras föräldrar. Man har tidigare ansett att vid 12 års ålder så kan ett barn i princip själv få bestämma om det vill bo hos sin mamma eller sin pappa. I ditt fall gäller det en dotter som är så kallat fosterhemsplacerad d v s antingen har du frivilligt gått med på att hon skall bo i fosterhem eller så har myndigheterna bestämt detta. Oavsett skälet så kan du begära omprövning av detta beslut nu när din situation har så avsevärt förbättrats. I första hand råder jag dig att kontakta den kommun som haft hand om placeringen och diskutera frågan med dem. Om detta inte skulle hjälpa bör du kontakta en advokat på orten som kan företräda dig och föra din och din dotters talan för att pröva frågan om det är bäst för din dotter att nu flytta tillbaka till dig.

Testamente - särkullbarn- gåvor

Testamente – särkullbarn- gåvor

Vi är ett gift par i 40-årsåldern som har lite funderingar kring testamente. I familjen finns ett särkullbarn (fruns) och två gemensamma barn. I den händelse att frun går bort först vill vi att särkullbarnet endast ska kunna få ut sin laglott. Dock ska särkullbarnet ha rätt att få ut resterande del av sin arvslott när maken också är borta. Det finns gåvohandlingar gällande diverse saker till varje barn och vi vill att både gåvor och arv ska vara barnens enskilda egendom. Testamentet vi skrivit lyder så här: ”Undertecknade äkta makar förklarar följande förordnande utgöra vår yttersta vilja och testamente. Den av oss som överlever den andre skall - sedan särkullbarn erhållit sin laglott - erhålla hela den avlidnes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt med undantag för vad idag upprättade gåvohandlingar stipulerar. Efter den efterlevandes frånfälle skall den då varande kvarlåtenskapen tillfalla våra gemensamma bröstarvingar. Särkullbarn skall dock äga rätt att utfå sin laglott. Idag upprättade gåvohandlingar ska dock gälla oinskränkt av detta testamente. Vad bröstarvinge erhåller från någon av oss på grund av vår död skall till såväl kapital som avkastning vara bröstarvinges enskilda egendom i äktenskap. Bröstarvinge äger dock rätt att genom äktenskapsförord annorlunda förordna.” Är det rätt tänkt? Sign: Fundersamt par

*Svar: *

Din frågeställning aktualiserar en viktig princip när det gäller juridisk rådgivning nämligen att aldrig ge något svar om ett avtal/ testamente är rätt utformat utan att noggrant ha gått igenom förutsättningarna i det enskilda fallet. I ert fall finns ett stort frågetecken. Vad avser ni med gåvohandlingarna. Jag har ingen möjlighet att bilda mig en uppfattning om testamentets innehåll utan att ha tillgång till gåvohandlingarna. Detta är viktigt att betona att man aldrig kan ge mer än generella råd i en frågespalt. Man bör inte heller kopiera någon annan persons avtal eller testamente då i stort sett inget fall är det andra likt!

Arv - samäganderätt

*Arv – samäganderätt *

Mina syskon och jag fick ärva en sommarstuga av våra föräldrar som vi haft i några år. Nu vill ett av syskonen sälja den. Vi andra vill inte sälja då vi tycker att stugan är det enda gemensamma vi har kvar efter våra föräldrar. Den ligger dessutom väldigt vackert. Kan han tvinga oss till att sälja trots att vi inte vill? Eller finns det andra bra lösningar? Tyvärr kan vi andra inte lösa ut honom då sommarstugan är eftertraktad på marknaden är priset högt. Det finns inga lån eller skulder på stugan.

Svar :

Dina syskon och du äger stugan med så kallad samäganderätt. Då gäller samäganderättslagen. Enligt den kan en av delägarna begära försäljning vid domstol om han vill sälja och ni andra vägrar att medverka till en försäljning..

Detta innebär att ni kan tvingas att sälja stugan mot er vilja.

Testamente- bröstarvinge

Testamente- bröstarvinge

Är ett gift par med en dotter som är gift och 3-barnsmor. Tidigare har vi skrivit testamente på att hon skall ärva oss som enskild egendom efter båda död. Testamentet skrevs innan dottern hade några barn. Om vår dotter inte lever efter vår död, hur skall vi förfara om vi önskar att allt efter oss skall tillfalla barnbarnen som är 21, 18 och 8 år? Bör vi skriva ett nytt testamente och vad skall det i så fall stå i det?

Sign: Tacksam för svar!

*Svar: *

Det är en vanlig frågeställning vad som händer när ett barn har avlidit. Vår legala arvsordning bygger på principen om att bröstarvingar skall ärva i första hand. Till bröstarvingar räknas de egna barnen och om de har avlidit deras barn. Svaret på er fråga är därför att ni inte behöver ändra eller göra något tillägg i testamentet utan all kvarlåtenskap när ni båda avlidit går vidare i arv till era barnbarn.

Arv- sambo- laglott- bröstarvingar

Arv- sambo- laglott- bröstarvingar

Jag skulle vilja veta varför en sambo får mer än vad ens egna barn får om man dör. Många föräldrar kan inte spara p g a sjukdom, dålig inkomst m m. Om sambon får mycket pengar av försäkringar så får barna dela på hälften ex 120 delat på tre och sambon 120 själv. Sen går pengarna till dens barn fast det är från vår far/mor. Jag tycker att man borde skriva testamente om man vill att försäkringar mm ska gå till sambo om man inte har gemensamma barn. Barnbarn betyder väl mycket också då går det ju i arv. Efter mina båda föräldrar gått bort tidigt så har jag märkt att deras sambor inte vill ha mer kontakt men pengarna ville dom ha. Sen går det till deras barn istället. Jag tycker det är orättvist. Det är ju vi som har samma kött o blod. En del har kanske inte bra kontakt med sin far o mor men då kan man väl skriva ett testamente om sambon ska få försäkringar.

Sign: Ledsen o besviken dotter

Svar:

Det är vanligt att det uppkommer besvikelser i samband med arv. Ofta är det någon som känner sig förfördelad. Vår arvsordning bygger på att arvet skall gå till bröst-arvingar som till och med har ett laglottsskydd. Givetvis håller jag med om att det är viktigt att tänka på att skriva sitt testamente så att det blir som man har tänkt.

Jag förstår dock inte riktigt vad du är ute efter då förhållandet är det att man inte ärver varandra om man bara är sammanboende - det finns en skyddsregel som säger att den efterlevande sambon skall erhåll 2 x basbeloppet d v s i dag cirka 80 000 kronor – för övrigt finns ingen arvsrätt mellan sambor. Det som händer när en sambo dör om inget är skriver är att bostad och bohag delas lika om det inte finns något testamente och att barnen till den avlidne erhåller hälften den avlidnes del. Du talar om försäkringar där är det i allmänhet så att man sätter in en förmånstagare vilket kan jämföras med ett testamente.

Arv- laglott- förskott på arv

*Arv- laglott- förskott på arv * Jag är ett av fyra syskon. För några månader sedan fick jag höra att mina föräldrar sålt sitt fina sommarhus till min yngre syster för nästan inga pengar alls. Vi andra tre syskon har inte vetat om det här och mina föräldrar förklarade det med att ”lillasyster” ju behövde någonstans att bo. Huset är i fint skick och ligger vid en sjö och har ett taxeringsvärde på omkring en miljon kronor (fast det är värt mycket mer). Vad jag förstått så har min syster fått köpa det för hälften av taxeringsvärdet. Får mor och far göra så? Måste de inte fråga oss andra barn först? Huset var ju ändå vårt arv. Finns det något vi kan göra på laglig väg för at få köpet att gå tillbaka.

Sign: Besviken storasyster

Svar:

Det är inte en helt ovanlig situation att föräldrar väljer att hjälpa ett av flera syskon. Inte desto mindre kan det förstås skapa problem om syskonen som i ditt fall uppenbarligen anser att det är orättvist. Handlingar som föräldrar gör i livet är dock inte möjliga att angripa. Vår lagstiftning bygger på att man själv bestämmer över sin egendom och har rätt att skänka bort den till vem man vill. Den möjlighet som står till buds är att när båda föräldrarna avlidit göra gällande att köpet av huset tills viss del var en gåva. Det förefaller att förhålla sig på det sättet om det är som du säger att din syster har köpt huset för halva taxeringsvärdet. Nästa led blir sedan att göra gällande att denna gåva var ett förskott på arvet som din syster skulle erhålla från föräldrarna. Detta innebär att huset skall anses vara en del av det arv som systern skall erhålla efter föräldrarna vilket gör att hon i arvskiftet får en mindre del.

Äktenskapsförord

*Äktenskapsförord * Min bror var änkeman och gifte om sig för 5 år sedan. Han bodde kvar i vårt gemensamma föräldrahem och tog genom alla år hand om våra föräldrar på ett fint sätt ända tills deras död för 10 år sedan. För att säkra vårt barndomshem inom släkten skrev han ett äktenskapsförord när han gifte om sig. Förordet registrerades hos tingsrätten. Föräldrahemmet med mark var upptagna som hans enskilda egendom liksom lösöret i huset. Hustruns egendom var ett matsalsmöblemang och en soffa med ett par fåtöljer. När min bror dog för fyra år sedan bodde hustrun kvar i huset och när hon dog för ett par månader sedan fick vi vårt livs överraskning. Hon hade gett bort allt, hus och lösöre, till sina syskonbarn! Varken min bror eller hon hade några egna barn. Ingen har hört av sig till mig angående ägarbytet av fastigheten. Får det gå till så här?

*Svar: *

Jag förstår att ni är förbluffade över det som hänt men bakgrunden är att din bror som var änkeman endast har tänkt på att skydda sig själv och inte er. Vad jag menar med detta är att äktenskapsförordet skyddade honom för det fall att hans maka hade velat skilja sig. Då hade han på grund av äktenskapsförordet fått behålla sin egendom och endast dela med sig av det som var giftorättsgods. Det som också förefaller vara fallet är att din bror och hans maka har haft ett så kallat inbördes testamente där det uttalats att den efterlevande maken ärver med full äganderätt egendom efter den först avlidne. Detta innebär att hon såväl i livet som genom testamente kan avhända sig all egendom d v s hon kan genom ett nytt testamente sätta in sina släktingar som arvingar. Hon kan även under sin livstid skänka bort egendom som kommer från din bror.

Arbetsrätt- avsked

*Arbetsrätt- avsked *

Jag har jobbat inom vården i många år med fina vitsord. För några år sedan bytte jag arbetsplats då jag fått möjlighet att köpa ett fint litet hus på en annan ort. Den första tiden på den nya arbetsplatsen gick bra, men efter ca ett halvår började det dyka upp anonyma lappar i fikarummet om att jag var inkompetent. Samtidigt skedde flera stölder från förråd och liknande. Jag jobbade ofta natt på vårdhemmet och hade vid ett par tillfällen stött på chefen som smög omkring och skyllde sin närvaro på att hon ”glömt” kvar något”. Jag tänkte inte mer på det utan skötte mig själv. Men vid en intern utredning berättade jag om det här för omsorgschefen och sedan bröt helvetet loss. Jag blev kallad lögnare och illojal av min chef. Det hela slutade med att jag av företagsläkaren blev sjukskriven mot min vilja och sedermera även förtidspensionerad. Nu känner jag bara att luften håller på att gå ur mig. Jag vill ha någon form av upprättelse. Vart vänder jag mig? Facket har jag inte haft någon som helst hjälp av. Kan jag överklaga beslutet om förtidspensioneringen någonstans?

Sign: Besviken undersköterska

*Svar: *

Den situation du beskriver skulle kunna ses som att arbetsgivaren genom sitt agerande tvingat dig att sluta ditt jobb genom olika former av trakasserier. Ett sådant agerande kan strida mot lagen om anställningsskydd och grunda ett skadeståndsansvar för arbetsgivaren. Även om det inte är arbetsgivaren själv som svarar för trakasserierna kan underlåtenhet att agera mot trakasserierna grunda ett skadeståndsansvar. Jag råder dig att kontakta en jurist som specialiserat sig på arbetsrättsliga frågor då du uppger att facket inte varit till någon hjälp.

Sambo- omyndig- samboavtal - bostad

*Sambo- omyndig- samboavtal – bostad *

Vår 20-årige son, som hittills bott hemma, har hastigt bestämt sig för att flytta ihop med en jämnårig tjej. Vi föräldrar tycker att de är för unga och känner varandra för lite, de har bara träffats ett fåtal gånger. Han lyssnar inte på oss när vi påpekar det. Han är ju så ung ännu. Han ska fortsätta studera ytterligare ett par år. Vad ska vi råda honom till? Kan man verkligen flytta ihop innan man är klar med utbildning och jobb? Samboavtal, vad innebär det? Är det inte aktuellt först när hus och barn finns med i bilden? Hur och var upprättar man ett sådant och det är det som gäller?

Sign: Fundersamma föräldrar

*Svar: *

Jag förstår att ni som föräldrar är oroliga för er son. Om er son skulle flytta ihop med sin tjej blir han sambo som ju är en juridisk term. Att vara sambor innebär att man omfattas av reglerna i sambolagen. Sambolagen reglerar det juridiska förhållandet mellan två personer som lever tillsammans i ett parförhållande och som har gemensamt hushåll. Sambors egendom utgörs av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget. Bostaden och bohaget skall ha införskaffats för gemensamt bruk under sambotiden för att bli samboegendom. Ingen annan egendom utgör samboegendom och omfattas således inte av reglerna i sambolagen. Skulle en separation bli aktuell är det samboegendomen som delas. Ett samboavtal kan t ex upprättas för det fall man köper en fastighet eller en lägenhet och den ene går in med en större andel än den andre. I avtalet kan man då bestämma att den part som betalt mer skall ha en större andel för det fall man separerar. Ett samboavtal kan upprättas av en advokat. Jag föreslår att ni vänder er till en advokat för att få mer information om sambor och samboavtal.

God man - arvslös - laglott

*God man – arvslös – laglott *

För mer än 20 år sedan dog min far. Jag fick en god man utsedd till mig. Jag har aldrig fått något efter min far och har inte haft kontakt med min mor sedan 90-talet. Min mor har gift om sig med en annan man och fått barn med honom. Nu har jag på omvägar hört att hon vill göra mig arvlös och ge allt till sin nye man och deras barn. Hon har hela tiden påstått att min far inte lämnade något efter sig, men något borde där ju finnas efter honom annars hade man väl inte behövt utse en god man för mig. Jag är inte ute efter en massa pengar men jag vill ha ut min rätt. Jag är sjukpensionär och har inte råd att anlita en advokat.

*Svar: *

Det förefaller som om det fanns en behållning i dödsboet efter din far annars hade man inte behövt utse en god man för dig. Det är viktigt att du när din mor avlider bevakar dina intresse d v s att få ut arvet efter din far. När det gäller arv efter din mor så gäller att då du är s.k. bröstarvinge till din mor, så har hon inte möjlighet att göra dig arvlös. Du har alltid rätt till din s.k. laglott och det är halva arvslotten. Du kan inte göra någonting just nu men vid bouppteckningen och arvskiftet när din mor dött gäller det att du gör din röst hörd och meddelar boutredningsmannen att du är intresserad av att få ut ditt arv efter din far och i vart fall få ut din laglott efter din mor. Bästa sättet för att utreda denna typ av fråga är att vid den domstol som ligger i den stad som den avlidne bodde begära att rätten utser en boutredningsman. Kostnaden för denna stannar på dödsboet.

Arvsrätt - boende - testamente

*Arvsrätt – boende - testamente *

Vi är gifta men har inga gemensamma barn utan barn på var sitt håll i tidigare äktenskap. Nu undrar vi hur vi skall göra eftersom vi inte har några gemensamma barn. Vi vill sitta i orubbat bo när den ene av oss går bort och att den andra skall få bo kvar i vår gemensamt ägda bostad och disponera våra gemensamma saker d v s möbler och bil. Våra respektive barn kan sedan få dela på allt när vi båda är borta. Vi tycker då att det är bäst att de delar lika eftersom vi äger ungefär lika mycket. Det blir bara besvärligt för dem om de skall göra en alltför detaljerad fördelning. Vi är överens om att mina döttrar skall ärva mina smycken och att frimärks-samlingen skall gå till min makes söner. Hur skall vi kunna uppnå det vi vill?

Sign: Mamma och pappa

*Svar: *

Det är verkligen klokt av er att tänka igenom er situation när ni har barn som inte är gemensamma. Det är då problemen kan uppkomma när en av er avlider.

Ert mål är att i första hand skydda ert boende och bilen. Det ni bör överväga att göra är ett inbördes testamente där ni bestämmer hur ni vill ha det när en av er avlider. Ni skriver i testamentet vad er vilja är. Det skulle kunna innebära att något av barnen känner sig missgynnade men då har de möjlighet att klandra testamentet eller att vänta tills ni båda avlidit. Det är inte helt enkelt att skriva ett testamente med detta innehåll utan hjälp av advokat så jag råder er att kontakta en för att få nödvändig juridisk hjälp. Ett testamente är en viktig handling. Ett testamente är en av de få handlingar i svensk rätt som kräver bevittning av två samtidigt närvarande vittnen.

Testamente till förmån för en stiftelse

*Testamente till förmån för en stiftelse *

Ett testamente har skrivits till förmån för en välkänd stiftelse. Testatorn var vid tiden för upprättandet 98 år gammal och tilltagande senil. Sanningen är den att släkting skött hennes ekonomi under flera år innan testamentet skrevs och hjälpt henne med praktiska saker. Enligt min mening allt för hennes bästa. I testamentet står " att NN som vi personligen känner, denna dag i sin bostad , adress uppgiven, vid sunt och fullt förstånd och av fri vilja i bådas vår samtidiga närvaro förklarat ovanstående förordnande utgöra hennes yttersta vilja och därunder tecknat sitt namn, intygar vi särskilt anmodade vittnen." Nu undrar jag; När kan man inte intyga att en person befinner sig i det mentala stadiet "vid sunt och fullt förstånd"? Sign: Konfunderad

Svar:

Av din fråga förstår jag att du själv inte anser att testatorn var ”vid sunt och fullt förstånd”. Det är inte ovanligt att äldre människor blir förvirrade och givetvis måste man när man bevittnar ett testamente ta ställning till om man verkligen anser att testatorn är kapabel att görat ett förordnande om sin kvarlåtenskap. Ofta kan man få stöd från läkarjournaler när man skall avgöra om personen ifråga verkligen var kapabel att upprätta sitt testmente. Där får graden av demens vara avgörande. Denna framgår i allmänhet som ovan nämnts i journaler. Det är självklart att vittnenas förmåga att bedöma testatorns förmåga kan få en avgörande betydelse. Jag kan tyvärr inte hänvisa till någon särkskilt i denna fråga. Rättsfall finns men inget som kan ge en direkt vägledning. Det finns också en särskild bestämmelse i ärvdabalken som säger att om någon har förmått testator att upprätta ett testamente genom missbruk av hans oförstånd, viljesvaghet eller beroende ställning är testamentet ogiltigt.

Arvsrätt och bostadsrätt

*Arvsrätt och bostadsrätt *

För två år sedan avled min far, endast 60 år gammal. För ett år sedan fick min farmor en stroke och bor numera på sjukhem. Hon känner inte igen oss längre och kan inte heller prata. Min farmor hade två söner, men eftersom min pappa är död undrar jag nu om jag har rätt till hans andel efter farmor? Min farmor och farfar köpte en bostadsrätt för 20 år sedan som nu är värd ett par miljoner (farfar dog för 14 år sedan). Nu misstänker jag att min farbror har sålt den och stoppat pengarna i egen ficka. Jag bor långt ifrån min farmor och kan inte hälsa på henne så ofta. Sedan min farmor blev sjuk och flyttade till sjukhemmet har jag inte hört något ifrån min farbror. Han svarar inte heller i telefon när jag ringer. På min fars begravning sa farmor att hon hade ett kassafack och att där fanns ett brev till mig ”utifall att”. Det är min farbror som sköter det ekonomiska åt farmor. Han och hans fru är väldigt ”pengafixerade” och giriga. Har jag någon arvsrätt efter farmor? Sign: En undrande

*Svar: *

Jag förstår din oro över vad som kan ha hänt eller vad som händer med bostadsrätten. Men som jag förstår det så är du inte säker på att lägenheten sålts. Om den har sålts så har du möjlighet att i samband med din farmors död kontrollera vad som hänt med den. Det är också så att ett bankfack endast får användas eller öppnas av den som äger det. Om din farmor är ägare så måste din farbror ha en fullmakt från din farmor för att komma in i bankfacket. Detta måste banken kontrollera. De får inte öppna bankfacket för någon annan. Det finns en legal arvsordning i Sverige. Denna innebär att barn övertar sina föräldrars arvsrätt.

Skulder och betalningsanmärkningar

Skulder och betalningsanmärkningar

Vi är oroliga för vår son. Han är gift sedan några år och hans fru drar på sig skulder som han får betala. Han har fått ta lån så nu mår han dåligt av oro för att inte kunna betala. Hon får inga lån själv eftersom hon har betalningsanmärkningar. Hur skaffar man äktenskapsförord eller enskild egendom? Är det dyrt. Vi misstänker at hon tagit ut pengar på banken som barnen fick när de döptes. Får man göra så utan den andres medgivande. Hur ska han göra för att klara sig ur detta? Sign: Bekymrad mamma

Svar:

Det låter besvärligt för sonen och jag förstår din oro. För det fall att han vill så kan man när som helst under ett äktenskap avtala om ett äktenskapsförord som gör makarnas egendom till enskild egendom. Detta förutsätter dock att makarna är överens om det. Detta kan vara en svårighet då den som inget har kanske inte är beredd att avstå från sin rätt till giftorätt d v s at få ut hälften vid en skilsmässa.

Det skall också observeras att man inte är skyldig att betala den andres skulder så länge man är gift. Detta innebär att din son inte är tvungen att betala sin frus skulder. Detta gör han frivilligt. Det är först när det blir aktuellt med en skilsmässa eller vid dödsfall som det blir aktuellt att dela upp tillgångar och skulder.

Det råd jag kan ge är att din son kontaktar en advokat för det fall att hans maka är beredd att skriva under ett äktenskapsförord. En rådgivning kan verkligen löna sig. Det kostar 275 kr att registrera ett äktenskapsförord i domstol. När det gäller pengarna från barnens konto så tycker jag att denna fråga kan sonen ta upp med banken.

Sambolagen

Sambolagen

Undrar lite om hur sambolagen fungerar. Är en änka, 65+, som träffat en ny man. Han sålde sitt hus och flyttade till mig. Lägenheten hade jag köpt ett par år tidigare i samband med att jag separerade från min dåvarande man. Vi har nu bott ihop i fyra år. Jag äger lägenheten, har två barn och han har två barn. Allt bohag i lägenheten förutom en tv är mitt. Han köpte ett fritidshus i våras. Där har han ställt sina möbler som han tidigare hade magasinerat. Vi vill båda att våra barn ärver respektive. Blir det så enligt den nya lagen, utan att vi skriver något?

Sign: Undrande skånska

Svar:

Sambolagen trädde i kraft 2004 och innebar en del viktiga ändringar. En viktig ändring var att man från och men 2004 måste begära bodelning inom ett år från det att det att parterna flyttade isär. För att kunna ta ställning till vad som skall gälla är det viktigt att utgå ifrån vad som är samboegendom. Lagen säger att samboegendom är sådan permanent bostad och bohag som parterna anskaffat för gemensamt bruk. Detta innebär att bara sådan t som man köpt efter att man blivit sambo är samboegendom. Såsom du beskriver era ekonomiska förhållanden så är varken lägenheten eller fritidshuset samboegendom . Lägenheten är din beroende på att du ägde den innan ni blev sambo och fritidshuset är inte någon permanent bostad. Detta innebär att den egendomen som du talar om kommer att ärvas av era respektive barn, d v s enligt lag, om ni inte skriver något annat i ett testamente.

Arv och laglott

Arv och laglott

Hej min svärmor har nyss avlidit, det visade sig att min man inte fick ärva någonting för hon hade givit bort sina tillgångar som var ca 3 miljoner till hennes andra son. Han hade fått det i gåva för 8 år sen. Får det gå till så? Ärver inte min man någonting då? Hur är det med hans laglott? Har han rätt till en sådan? Hoppas på svar för vi vet inte vad vi ska göra... Sign: Malin

Svar:

Alla barn har rätt till laglott efter sina föräldrar. För det fall att en förälder har gett bort egendom i sin livstid kan detta under vissa förutsättningar angripas av det barn som inte fått sin laglott om man tar med i beräkningen det som givits bort. Detta framgår av en bestämmelse i ärvdabalken. De förutsättningar som då måste uppfyllas är att gåvan kan jämställas med ett testamente. Detta innebär att domstolen gör en prövning av förhållandena vid gåvotillfället. För det fall att givaren själv har tillgång till det bortgivna d v s inte förlorat dispositionsrätten över gåvan, vilket kan vara fallet om man ger bort en fastighet eller en bil. Även andra situationer kan jämställas med ett testamente d v s när det direkt framgår att gåvan är gjord för att ett av barnen skall få allt och de andra inget så kan detta räcka för att väcka talan för att få ut laglotten. För det fall att ni tror att ni kan bevisa att det förhåller sig på detta sätt måste ni väcka talan vid domstol inom ett år från det att bouppteckningen gjordes efter er svärmor. Den här problematiken är ganska komplicerad och jag råder dig att kontakta en advokat för en rådgivningstimma för att diskutera frågan.