Fråga om förskott på arv

Funderar kring min sommarstuga eftersom jag inte själv klarar av den ekonomiska delen men gärna vill ha möjlighet att utnyttja den. Jag är 67 år, fullt frisk och har tre vuxna barn med familjer, varav två har egna sommarstugor. Kan jag ge ”den tredje” min sommarstuga som ett förtida arv? Stugan måste repareras och vatten och avlopp måste dras in. Det känns tungt att betala detta med min pension. Min son (den tredje) har råd och möjligheter till det. Om jag ger honom fastigheten måste väl det nuvarande värdet tas upp vid det framtida arvet? Kan man göra så här eller finns det bättre sätt?

Svar:

Det är väl en god tanke att ge din son som inte har en egen sommarstuga din eftersom du inte har möjlighet att hålla din i det skick som krävs. Jag förstår att du inte har råd att reparera och dra in avlopp på din pension. Det ä fullt möjligt även juridiskt att du ger din son stugan. Detta kan idag ske skattefritt då vi inte längre har någon gåvobeskattning. Du kan också skriva in i gåvo brevet att du själv skall ha rätt att nyttja huset när du vill till dess att du dör. Du måste också bestämma om du vill att gåvan skall vara ett förskott på arv eller om du tycker att den inte skall räknas som ett förskott på arv. Om du inget skriver om detta anses gåvan som förskott på arv om du avlider inom en 10 års period. Detta får du fundera över så att det inte blir bråk mellan dina barn när du avlidit.  Jag tycker att detta är ett mycket bra sätt att lösa din möjlighet att kunna utnyttja stugan utan att bära det ekonomiska ansvaret. Dessutom ger du din son och hans familj en bra investering.