Hyresrätt blir bostadsrätt

Hyresrätt blir bostadsrätt

Jag är sambo sedan fem år med en man som varit gift förut och som har två barn. Själv har jag två vuxna barn. Jag har bott i tolv år i en hyreslägenhet som nu ska göras om till bostadsrätt. Föreningen är bildad och köpet så gott som klart. Problemet är min sambo. Han har dålig ekonomi och betalar fortfarande till sin gamla familj. Därför har jag betalat hyran i vår gemensamma bostad. Allting i lägenheten är i princip mitt medan min sambo har en bil och en båt som är hans. Vad händer nu om jag köper lägenheten? Blir den automatiskt även min sambos? Har han rätt att bo kvar om vi separerar eller om jag skulle dö? Jag vill ju att lägenheten ska gå till mina barn. Vad kan jag göra? Flitiga Lisa

Svar.

Det har blivit ganska vanligt idag att hyreslägenheter ombildas till bostadsrätter och detta skapar den typ av situation som du har hamnat i dvs att din sambo kommer att ha rätt till värdet av halva lägenheten om du avlider eller om ni separerar. Detta är en följd av sambolagen som reglerar vad som gäller när man är sambo. I sambo lagen sägs att bostad och bohag dvs möbler mm som förvärvats för gemensamt bruk är samboegendom. Denna egendom skall delas lika sedan skulderna som belastar egendomen betalats.

Eftersom du och din sambo redan bor i lägenheten kan man inte annat än konstatera att den förvärvas för gemensamt bruk. Det finns dock en möjlighet för dig och din sambo att skydda dig men det förutsätter att han medverkar. Det ni kan göra är att skriva ett avtal som säger att lägenheten enbart är din och inte skall falla under sambolagens bestämmelser. Jag föreslår att du kontaktar en advokat för att få hjälp med avtalet om din sambo medverkar.