Gåva fastighet- utmätning - kronofogde

Gåva fastighet- utmätning - kronofogde

Jag har en dotter på 29 år. För två år sedan lät jag henne ta över en stuga vi haft ända sedan hon bara var ett par år gammal. Stugan var fullt utrustad och i gott skick. Vi skrev ett papper mellan oss där jag gav bort stugan till henne. Döm om min förvåning när det för ett halvår sedan började dyka upp obetalda räkningar på skatt, el och vatten. Jag har försökt förklara att jag inte äger stugan längre, till och med visat pappret vi skrev, men det godtas inte. Nu hotar de alla med Kronofogden. Måste jag verkligen betala? Sign: Fattigpensionär

*Svar: *

”Otacksamhet är världens lön” säger ordspråket och det kan väl sägas vara din situation just nu. Ja, du måste tyvärr betala. Men kan kräva ut det du lagt ut för huset av din dotter. Det som hänt är att du inte anmält till kommunen att det skett ett ägarbyte. Detta skall man göra i samband med en överlåtelse och även då göra avläsningar och slutbetala. När man har en juridisk rådgivare inblandad brukar dessa tillse att sådana saker sköts om och blir gjorda. När det gäller skatten är det förmodligen på det sättet att din dotter inte har sökt lagfart på fastigheten. Detta skall hon göra hos inskrivningsmyndigheten i den domsaga som fastigheten hör till. Det kostar en expeditionsavgift om 825 kronor att få lagfarten registrerad.

Mitt råd är förstås att du talar med dottern och ber henne att betala dig för de utgifter du har haft för stugan. Om inte så kan du gå till kronofogden och begära utmätning i huset. Det var förstås inte så det var tänkt men ”Nöden har ingen lag” .